Wiel van het leven
Samsara

Het woord "Samsara" zie je erg vaak in het Boeddhisme. Het is een woord uit de oud-Indische taal Sanskrit en betekent vertaald "reis". Welke reis wordt daarmee bedoeld? De reis van wedergeboorte naar wedergeboorte.

Jullie weten vast wel, dat in het Boeddhisme in reïncarnatie geloofd wordt, dat je telkens opnieuw geboren wordt. Dat kan als mens, maar ook als dier, als geest of als goddelijk wezen. De levens die we al hebben geleefd, zijn ontelbaar veel, en die we nog gaan leven net zo ontelbaar veel.

Als je als mens sterft, verlaat je bewustzijn - de geest - je menselijk lichaam en gaat op zoek naar een nieuw lichaam waarin het opnieuw geboren kan worden.

"Waarom is dat zo?" zul je je afvragen. Dat komt door je Karma. Wat Karma precies betekent kun je nalezen onder het punt Karma“.

De macht en de hoeveelheid kracht om dingen te doen, die we leven na leven verzamelen, dwingen ons er toe telkens nieuwe handelingen te doen. Het is als een wiel, dat alsmaar doordraait en niet stopt, omdat het elke keer weer wordt aangestoten. Waardoor het aangestoten wordt? Door de oorzaken, die gevolgen tot stand brengen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het is waar:
Omdat ik wil leven (=oorzaak), leef ik (=gevolg).
Omdat ik gelukkig wil leven (oorzaak), probeer ik van alles te doen om het goed met me te laten gaan (gevolg)
Omdat ik denk dat ik gelukkig ben als ik een dak boven mijn hoofd heb (oorzaak), bouw ik een huis met een dak (gevolg).
Omdat ik geloof dat anderen mijn eten weg zouden kunnen nemen (oorzaak), jaag ik ze weg. (gevolg)
Omdat ik anderen weg jaag (oorzaak), ben ik alleen (gevolg)
Omdat ik me alleen voel, zoek ik vrienden.
Omdat ik ruzie krijg met mijn vrienden, verlaten die vrienden me weer.
Omdat ik me (weer) alleen voel, zoek ik nieuwe vrienden.

Zo gaat dat leven na leven na leven, altijd het zelfde liedje, zonder onderbreking.

Boeddha herkende precies dat: in alle levens gebeurt altijd het zelfde. En Boeddha zei: "Ik wil daarmee stoppen, leven na leven altijd achter wensen aan te jagen. Daarme bereik je toch niets, behalve dat het telkens zo verder gaat. Het wiel van de wedergeboortes komt maar niet tot stilstand."

Daarom heeft hij besloten, door meditatie zijn geest tot rust te brengen.
Waarom? Zodat hij sterk genoeg zou worden, om in mediatie te blijven zitten als zijn geest bijvoorbeeld de wens zou hebben: "Ik voel me alleen, ik moet vrienden zoeken!"
En waarom kon hij verder mediteren, ondanks dat er in zijn hoofd zulke sterke gedachten waren om nieuwe vrienden te vinden? Omdat zijn wens, om uit het cirkeltje van "altijd weer het zelfde" te breken sterker was dan de wens nieuwe vrienden te zoeken.

Zoals jullie weten, heeft Boeddha dat gehaald. Dit losbreken van de cirkel van opnieuw geboren worden noemen we verlichting. Boeddha was sterker dan deze wensen geworden, telkens weer verder te gaan met het "ik wil dit", "ik wil dat", "en nu wil ik dat". Daardoor kwam het wiel tot stilstand.

Deze toestand, dat je niet meer van wedergeboorte naar wedergeboorte moet gaan, noemen we in de boeddhistische vaktaal ook wel "Nirvana".

Site logo